[Toon broncode] [Oude revisies]
Deze Versie (2013/04/22 10:23) is Goedgekeurd door admin.

Scaphiophryne marmorata

Nederlandse naam : Gemarmerde stekelboompad

Grootte : 3 tot 4 cm

Herkomst : Madagascar

Levenswijze : Bodembewoner

Wetgeving : Geen

Terrarium, inrichting, verlichting en verwarming:

Voor twee tot vier dieren is minimaal een terrarium van 40x30x40cm nodig. In de natuur komen deze dieren voornamelijk voor in vochtige gebieden (regenwoud). Het terrarium dient overeenkomstig de biotoop ingericht te worden met flink wat takken en een bodembedekking die het vocht langere tijd vasthoudt. Ideaal hiervoor zijn schors snippers (Repti Bark). Verdere aankleding van het terrarium kan bestaan uit diverse plastic planten en stukken schors of een kleine Habba Hut die kan dienen als schuilplaats voor de dieren. Om de luchtvochtigheid in het terrarium op peil te houden kunt u het beste elke dag even licht sproeien met Bio Mist. Voor de verlichting en verwarming komt een Repti Basking Spot Lamp van een laag wattage in aanmerking, afhankelijk van de grootte van het terrarium. Mocht u deze padden gecombineerd met hagedissen willen houden die hogere temperaturen eisen, dus een hoger wattage lamp, dan is het wel verstandig om voor een hoog terrarium te kiezen zodat de temperatuur op de bodem niet te hoog oploopt voor de kikkers. Als aanvulling is het raadzaam een TL te gebruiken met een bred licht spectrum als vervanging van het zonlicht in de natuur (Reptisun 2.0). Uit ervaring is gebleken dat bij het gebruik van deze TL de kleuren van de dieren beter tot uiting komen en zowel het eet- als paargedrag gestimuleerd wordt. Beide lichtbronnen mogen 12 tot 14 uur per dag branden. Eventuele bijverwarming, voor de nacht of tijdens de winter, kan in de vorm van een rode spotlamp (Infrared Heat Lamp).

Geslachtsonderscheid:

Het mannetje is normaliter slanker (langgerekter) dan het vrouwtje. Van bovenaf gezien is het vrouwtje meer gedrongen van bouw en duidelijk boller.

Voedsel:

Elke dag moeten de padden gevoerd worden met fruitvliegen en/ of kleine krekels. Eigenlijk kunt u het beste continu een kweekdoos met fruitvliegen in het terrarium hebben staan zodat de dieren altijd over voedsel kunnen beschikken. Wel moeten er in de kweekdoos wat kleine gaatjes gemaakt worden zodat de fruitvliegjes wel uit de doos, maar de padden niet in de doos kunnen kruipen.

Vitamines:

Aangezien vitamines en kalk essentieel zijn voor de gezondheid van uw dieren, is het noodzakelijk om bij iedere voederbeurt de insekten te bepoederen met een vitamine- en calciumpreparaat (Reptivite en Microstick Calcium Powder). Het makkelijkst gaat dit door de krekels vanuit het verpakkingsdoosje over te zetten in een plastic zakje en daar dan het poeder aan toe te voegen. Vervolgens even schudden zodat het poeder aan de insekten kan hechten en dan het zakje leeg strooien in het terrarium. Wanneer niet voldoende kalk en vitamine D3 toegediend of opgenomen wordt kunnen er diverse gebreken op gaan treden zoals verweking van de botten. Vitamine in de vorm van een AD3-vloeistof kan aan het drinkwater worden toegevoegd.

Temperatuur:

Gemeten in de koudste hoek van het terrarium, dus zo ver mogelijk van de warmtebron vandaan, moet de temperatuur overdag ongeveer 20 tot 24 graden bedragen. 's-Nachts mag de algemene temperatuur niet onder de 18 graden zakken.

Combinatie:

De dieren zijn goed samen te houden met Atelopus peruvianus (Peruaanse klompvoetkikker) en kleine hagedissen zoals Emoya cyanurum (Blauwstaartskinkje), Proctoporus ventrimaculatus, (Bromeliaskink), Takydromus sexlineatus (Langstaarthagedis), Anolis carolinensis (Roodkeel-anolis), Anolis sagrei (Bruine anolis) en Phelsuma-soorten (Daggekko's).


padden_en_kikkers/scaphiophryne_marmorata.txt · Laatst gewijzigd: 2013/04/22 10:23 door admin
Ga naar Ter Ga naar TerMedia Ga naar MeerZoo Ga naar de TerShop Ga naar de TerBusiness Ga naar Ter Producten Ga naar Ter Ontruiming Ga naar Animalevents Ga naar Animalmarket Ga naar Ter-Link Ga naar Soays.b Ga naar VEZ Ga naar VHM-events Ga naar TerTours Ga naar Animalpedia Ga naar NCVL Ga naar Reemzorg