[Toon broncode] [Oude revisies]
Deze Versie (2013/04/05 13:05) is Goedgekeurd door admin.De Vorige Goedgekeurde Versie (2013/03/29 08:22) is beschikbaar.Diff

lepelsteur.jpg

De lepelsteur (Polyodon spathula) is een straalvinnige vis uit de familie van lepelsteuren (Polyodontidae) en behoort derhalve tot de orde van steurachtigen (Acipenseriformes). Hij kan 2 meter lang worden en meer dan 80 kg wegen. De hoogst geregistreerde leeftijd is 55 jaar. Het is de enige soort uit het geslacht Polyodon.

Leefomgeving

De lepelsteur komt voor in het bekken van Mississippi alsook in de grote meren van Amerika. Zijn naam dankt hij aan zijn grootte afgeplatte neus. Hij voedt zich voornamelijk met plankton die hij vangt wanneer hij met zijn bek wijd open vlak onder het wateroppervlak zwemt. Door overmatige bevissing, watervervuiling en aanleggen van stuwdammen is het aantal sterk afgenomen.

Relatie tot de mens

De lepelsteur is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria.

Voor de mens is de lepelsteur potentieel schadelijk.

Bron:nl.wikipedia.org


vissen/lepelsteuren.txt · Laatst gewijzigd: 2013/04/05 13:05 door admin
Ga naar Ter Ga naar TerMedia Ga naar MeerZoo Ga naar de TerShop Ga naar de TerBusiness Ga naar Ter Producten Ga naar Ter Ontruiming Ga naar Animalevents Ga naar Animalmarket Ga naar Ter-Link Ga naar Soays.b Ga naar VEZ Ga naar VHM-events Ga naar TerTours Ga naar Animalpedia Ga naar NCVL Ga naar Reemzorg