Kooi- / waternest
( / Vogels)

Kooi- / waternest

Badzand chinchilla
( / Reptielen)

Badzand chinchilla

Piepschuimen dozen
( / Reptielen)

Piepschuimen dozen

Chilabothrus angulifer (Cuba boa, Cuba tree boa)

34062984 10155817652808305 5583970389794488320 n

Herkomst: Het eiland Cuba

Lengte: 2 tot 3,5 meter
Leeftijd:  tot 22 jaar
De Cuba boa is de grootste regenboog boa soorten. Maar dat is niet enige wat hem onderscheid, het lichaam is geelbruin van kleur en bedekt met een zwart/donkerbruin patroon. De snuit van de slang is donkergekleurd. Het lichaam is bedekt met een parelmoerige laag die zorgt voor een regenbooggloed. Deze gloed is te vergelijken met de regenboogglans van benzine die op water drijft en is het mooist te zien na de vervelling. Vandaar ook de familie naam regenboog boa.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang: 
150 x 60 x 100 
Lig oppervlakte: 1m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 28-30C
Nachttemperatuur: 
23-25C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 55%-80%
Bodembedekking: Kranten, schors of turfstrooisel
Inrichting
De Cuba boa leeft in het wild in de drogen jungles van Cuba. Hier brengt die het grootste gedeelte van zijn leven door in de bomen. Om deze reden zullen zij in gevangenschap genoeg klim mogelijkheden geboden moet worden in de vorm van klimtakken en verhoogde ligplanken. Hiernaast zal er schuilplek geboden moeten worden in de vorm van een hol, grot of stuk hout. Hou hier rekening mee dat de schuilplek groot genoeg is voor de slang om volledig onder te kunnen liggen. Als laatst hebben ze net als andere regenboog boa's de noodzaak dat ze moeten kunnen baden. Om dit te kunnen hebben ze een waterbak nodig die groot genoeg is voor de slang om met zijn hele lichaam in te kunnen liggen. 

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar opgelet moet worden. De Cuba boa's zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen en er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur open kunnen maken. Dit kan je doen door een slotje op het verblijf te zetten. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
 De Cuba boa valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten: 
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
 Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.