Drink- / voertoren
( / Vogels)

Drink- / voertoren

Kooitje
( / Knaagdieren)

Kooitje

Boa Constrictor nakweek 2019 T+
( / Reptielen)

Boa Constrictor nakweek 2019 T+

Lichanura trivirgata (Rosy boa)
driestreep
Herkomst: Mexico
Lengte: tot 1 meter
Leeftijd: tot 30 jaar
De kleuren van de rosy boa zijn aardig gevarieerd maar een ding dat alle exemplaren gemeen hebben is dat ze duidelijke strepen over het lichaam heen hebben. Er zijn variaties die grijs zijn met bruine of rode strepen maar er zijn ook variaties die geel zijn met zwarte strepen.

Verzorging
Ervaring:
Beginnende slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassene:
om de 2 á 3 weken
Voeren jong: Om de week
Waterbak: Ja
Water verversen: 2 keer in de week
Voeding

De rosy boa is geen moeilijke eter en zal de meeste prooidieren accepteren. Al wordt in gevangenschap voornamelijk met muizen gevoerd. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij is het geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Indien u meerdere Rosy boa's bij elkaar houdt voer ze dan apart, het kan namelijk gebeuren dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.

Water
Doordat de rosy boa uit drogere gebieden komt heeft hij niet te veel water nodig. Zorg voor een kleine waterbak die stevig op de bodem van het verblijf staat. Het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat door woelen de waterbak omvalt; dan is het verblijf te vochtig voor de rosy boa.

Schoonmaak
Om de rosy boa gezond te houden heeft die een schoon verblijf nodig, dit krijg je voor elkaar door met regelmaat het verblijf schoon te maken. Een keer per week ontlasting verwijderen is genoeg, maar het kan altijd vaker. Dit zal u moeten afstemmen met de actuele situatie. Daarnaast is het verstandig een paar keer per jaar het hele verblijf te ontsmetten, zodat er geen bacteriën zich in het verblijf ophopen.

Hanteren
De rosy boa is door zijn karakter makkelijk en zonder problemen te hanteren. Al zijn er wel paar dingen waar op gelet moet worden. Hanteer bijvoorbeeld uw slang rustig met een slangenhaak of laat hem rusten in twee handen. Zorg tijdens het hanteren dat je het lichaam goed ondersteunt en leg de boa nooit om uw nek. Zorg voor het hanteren ervoor dat u uw handen wast en u niet naar voer ruikt. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 koppel:
80 x 50 x 40
Lig-oppervlakte: 0,4 m2
Dagtemperatuur: 24-26C
Nachttemperatuur:
20-22C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 50% of lager
Bodembedekking: Schors- of beukensnippers (minstens 5 cm)
De rosy boa is een echte bodembewoner. Het terrarium zal daarnaar ook ingericht moeten worden. Het verblijf hoeft dus geen hoge klimtakken te hebben, maar structuur zoals takken of stenen waar op geklommen kan worden wordt op prijs gesteld. De bodem moet een dikke laag substraat hebben, dit omdat de rosy boa het prettig vindt om in de bodem te woelen. Daarnaast moeten er meerdere schuilplekken aangeboden worden in de vorm van kunstmatige grotten, takken, schors of een omgekeerde bloempot. Doordat de rosy boa een bodembewoner is kan hij niet zijn warmte reguleren door hoger of lager in de het verblijf te gaan zitten. Om toch een warmteverschil te bieden aan deze slang, zal er een warm en een koel gedeelte in het verblijf moeten komen. Het warme gedeelte moet tussen de 29-32c zijn en het koele gedeelte tussen de 21-23 graden zijn. Om zo warmteverschil voor elkaar te krijgen kan je kijken naar een warmtelamp of een warmtemat.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waarop gelet moet worden. De rosy boa's zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen en er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur op kunnen maken. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang.
Levenswijze: Testrial & nachtactief
Karakter
De rosy boa heeft een kalm karakter en is een niet erg actieve slang. Dit ook passend aan zijn levensstijl in de woestijn. Ze zijn makkelijk te voeren en te hanteren en dat maakt ze goede huisdieren.
Punten van aandacht
-

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De rosy boa valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.

FaLang translation system by Faboba