Kooitje
( / Vogels)

Kooitje

Kastjes
( / Diversen)

Kastjes

Piepschuimen dozen
( / Reptielen)

Piepschuimen dozen

Pantherophis (Elaphe) obsoleta rossaleni (Oranje rattenslang of Everglades rattenslang)
everglades
Herkomst: Zuiden van Florida en het noorden van de Everglades
Lengte: tot 1,8 meter
Leeftijd: 15 jaar
Het lichaam is rood tot oranjerood van kleur, de exemplaren in het noordelijke gebied hebben een geeloranje kleur. Dit is te wijten aan de genetische invloed van de gele rattenslang. Over het lichaam kunnen 4 vage strepen lopen, deze zijn niet altijd aanwezig.

Verzorging
Ervaring:
Gemiddelde slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassene:
om de 5 á 7 dagen
Voeren jong: Om de 3 á 5 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij wordt geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat u slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Voer de oranje rattenslang apart, dit omdat wanneer twee slangen dezelfde prooipakken ze elkaar kunnen verwonden en soms zelfs elkaar kunnen op eten. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.

Water
De oranje rattenslang houdt ervan om in het water te liggen en een grote waterbak mag daarom niet missen in het verblijf. De waterbak moet groot genoeg zijn voor de slang om met zijn hele lichaam in te kunnen liggen en iets groter wordt juist op prijs gesteld. Doordat de slang erin gaat liggen kan het water wel sneller vies worden, zorg er dan ook voor dat het water ververst wordt wanneer het vies is. Ze drinken dat water namelijk ook.

Schoonmaak
Om uw oranje rattenslang gezond te houden is een hygiënische leefomgeving van belang. Om dit voor elkaar te krijgen zal het verblijf met regelmatige schoongemaakt moeten worden. Een keer per week schoonmaken is genoeg. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren
Van tijd tot tijd zal het voorkomen dat u uw oranje rattenslang zal moeten hanteren. Als u slang hanteert is het verstandig om een slangenhaak te gebruiken, zo niet zorg er dan voor dat je slang rustig in de hand hanteert. Oranje rattenslang zijn makkelijk te hanteren slangen des ondanks dat zijn er wel wat dingen waar op gelet moet worden tijdens het hanteren. Als eerst knijp nooit u slang tijdens het hanteren, hun wervels zijn namelijk fragiel en kunnen makkelijk breken. Het is best om u slang rustig in u hand te laten liggen. Zorg er ook voor dat u handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Als laatst hanteert uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 koppel:
100 x 60 x 60
Lig oppervlakte: 0,5 m2
Dagtemperatuur: 24-28C
Nachttemperatuur:
18-22C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 40%-60%
Bodembedekking: Kranten, humus of zand
De oranje rattenslang leeft in de moerassen en prairies van de Everglades nu zijn dit twee best gevarieerde habitatten die toch in het verblijf bieden moeten mee genomen worden. Het moeras gedeelte kan gesimuleerd worden door gebruik te maken van een grote waterbak. Daarnaast klimmen ze veel in het moerasgebied, ze stellen wat klimtakken met ligplekken erbovenop zeer op prijs. Prairies simuleer je door droge plek in het verblijf te doen. Deze hebben ze nodig en zullen gezondheidsproblemen krijgen als hun dit niet geboden wordt.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar opgelet moet worden. De oranje rattenslang is in staat zichzelf door kleine kieren heen te wurmen. Hou hier rekening mee en zorg dat er in het verblijf geen kleine kieren zitten waar die door heen past. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang.
Levenswijze: Semi-arboreal/Semi-aquatisch & dag/nacht actief
Karakter
Actieve nieuwsgierige slangen, die goedgehumeurd karakter hebben. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk tam te krijgen zijn en goed te hanteren.
Punten van aandacht
Wilde en ongehanteerde slangen kunnen defensief zijn. Let hierbij op dat je ze hier een beetje aan laat wennen.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De korststaart boa valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten:
Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.