Boa Constrictor nakweek 2019 motley
( / Reptielen)

Boa Constrictor nakweek 2019 motley

Kooitje
( / Knaagdieren)

Kooitje

Kooi- / waternest
( / Knaagdieren)

Kooi- / waternest

Epicrates cenchria (Rode regenboog boa)
roderegenboog

Herkomst: Noorden van Zuid-Amerika

Lengte: 1,5 tot 2,5 meter
Leeftijd: 15 tot 20 jaar
Het lichaam van de rode regenboog boa is roodbruin gekleurd en bedekt met een zwart cirkelpatroon, met op de kop 5 donkere strepen. Het lichaam is bedekt met een parelmoerige laag die zorgt voor een regenbooggloed. Deze gloed is te vergeleken met de glans van benzine die op water drijft en is het mooist te zien na de vervelling. Vandaar ook de naam "regenboog boa".

Verzorging
Ervaring:
Gemiddelde slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassen:
Om de 7 á 10 dagen.
Voeren jong: Om 6 á 7 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Al is het aan te raden om je rode regenboog boa dode prooidieren aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarnaast is het geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Indien uw de rode regenboog boa samenhoudt met andere slangen, zal u ze uit elkaar moeten halen voor het voeren, het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren.

Rode regenboog boa’s lijden in gevangenschap vaak aan obesitas, daarom is het van belang dat uw slang met enige regelmaat weegt en het voeren daar op aanpast. Obesitas kan namelijk verschillende gezondheidsproblemen met zich mee brengen.

Water
De waterbak zal naast een bron van water ook als bad gebruikt worden. Hou er daarom rekening mee dat de waterbak groot genoeg is voor de slang om er met zijn hele lichaam in te kunnen liggen. Dat de slang zijn waterbak gebruikt om in te baden zorgt ervoor dat het water sneller vervuild wordt. Vaker het water verversen is daarom niet erg als het water vies wordt.

Schoonmaak
Om uw slang gezond te houden is een hygiënische leefomgeving van belang. Om dit voor elkaar te krijgen zal het verblijf met regelmatige schoongemaakt moeten worden. 1 á 2 keer per week schoonmaken is regelmatig genoeg. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren
Om de rode regenboog boa te voeren en het verblijf schoon te maken zal uw slang gehanteerd moeten worden. Als u uw slang hanteert gebruik dan een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om uw nek, dit is omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek. Daarnaast zijn er nog wat belangrijke dingen waar je op moet letten als je een rode regenboog boa hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als je hem hanteert. Zorg er ook voor dat u handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Als laatst hanteert uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimalen grote verblijf voor 1 slang::
150 x 60 x 100
Lig oppervlakte: 1m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de gehele slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 27-32C
Nachttemperatuur:
22-25C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 60%-85%
Bodembedekking: Kranten, schors of turfstrooisel
Inrichting
De rode regenboog boa heeft veel verschillende dingen nodig in zijn verblijf. Ze houden namelijk erg van baden en hebben om dit gedrag te vertonen een grote waterbak nodig. De waterbak moet groot genoeg zijn voor de slang om er met zijn hele lichaam in te kunnen liggen. Daarnaast zijn het echte klimmers en gaan ze graag de hoogte in. Ze moeten hier dan ook de mogelijkheid tot krijgen, in de vorm van meerdere klimtakken. Schuilen vinden ze ook prettig en om dit te doen hebben ze natuurlijk een schuilplek nodig. Dit kan gecreëerd worden door een kunstmatige grot om te keren of gebruik te maken van een omgekeerde bloempot met een gat er in.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen voor opgelet moet worden. De Rode regenboog boa's zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur open kunnen maken. Dit kan je doen door een slotje op het verblijf te zetten. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang
Levenswijze: Semi-arboreal & nacht-actieve
Karakter
De Rode regenboog boa is een van de actievere en nieuwsgierigere regenboog boa’s, heeft een kalm karakter en is daardoor makkelijk tam te krijgen.
Punten van aandacht
De rode regenboog boa is in staat prooien groter dan zijn hoofd op te eten. Voor een grote slang kunnen dit zelfs kinderen en huisdieren zijn. Laat daarom nóóit u slang alleen met uw kinderen of huisdieren.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De Rode regenboog boa valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
  Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapot gaat.

 
FaLang translation system by Faboba