[Toon broncode] [Oude revisies]
Deze Versie (2013/04/08 08:33) is Goedgekeurd door admin.De Vorige Goedgekeurde Versie (2013/03/29 08:25) is beschikbaar.Diff

Auteur Meerzoo

Latijnse naam: Rousettus Aegyptiacus
Nederlandse naam: Nijlroezet (Fruitetende vleermuis)

Land van herkomst: Van Egypte - door Noord Afrika en van zuid Europa tot Noord India en de eilenden in de golf van Guinea

Grootte: Lichaamslengte: ca 13 cm Staartlengte: ca 1 cm Spanwijdte: 30-45 cm

Gewicht: man:150 gr vrouw:150 gr (meestal ists lichter dan de man)

Leeftijd: ca 20 jaar in gevangenschap.

Omschrijving Man: Een vrij grote vleermuis. Bruin/grijzig behaard lijf. De kop heeft veel weg van een hond. De vleugels zijn donkerder dan het lichaam en zeer fluweelachtig behaard.
Omschrijving vrouw: Zie man.

Kweek: geslachtsrijp: vanaf 9 maanden, draagtijd: ca 4 maanden, aantal jongen: 1 en soms 2, zoogtijd: 4 tot 5 maanden, De jongen vliegen zelfstandig na ca 3 maanden. De Dieren worden het best in groepen gehouden van 2 en meer Dieren. Het houden in grote groepen bevordert de kweek.

Behuizing: Geef ze een ruime binnenvolière. Ze mogen absoluut niet te koud zitten dus als ze in een schuur staan of zo is verwarming een vereiste. Dit kan in de vorm van een elektrisch kacheltje of een warmtelamp. De volière moet minimaal 300x100x200 cm (lxbxh) zijn. Hoe hoger en groter hoe beter. Advies is voor een groep van 10 tot 15 Dieren is ca 10 m2.

Algemeen: De nijlroezet verblijft overdag in grotten, waar kolonies van duizenden dieren kunnen leven. De temperatuur is hier constant en er zijn weinig roofdieren. Door dicht op elkaar te zitten, houden de dieren elkaar warm. Als aanpassing aan het leven in grotten maakt de nijlroezet gebruik van echo, de enige vleerhonden die dit doen. Na zonsondergang vliegen ze uit om op zoek te gaan naar sappige, vaak onrijpe vruchten en bloemen. Ze eten soms ook bladeren en knoppen.

Temp/ Luchtvochtigheid: De Dieren kunnen het beste binnen of in een verwarmde ruimte worden gehouden. Ze kunnen niet tegen vorst. De minimale tempaeratuur moet zijn ca 18 graden.

Voeding: Deze soort is een echte fruiteter. Ze eten alle soorten fruit zoals: appel, peer, banaan, mango, druiven, meloen, tomaat, kiwi, abrikoos, perzik, pruim, en kersen. Ook Olvarit babyvoeding wordt graag gegeten. Af en toe groenvoer wordt ook gewaardeerd. Toevoegen van extra vitaminen kan geen kwaad. Dit is bij het geven van Olvarit het makkelijkste in de voeding te verwerken. Het zijn geen echte drinkers, vocht nemen via het fruit op maar een bakje water in de bak plaatsen ken geen kwaad. In de natuur vliegen ze van boom tot boom om fruit te eten. Diversen: Bij het oppakken willen ze nog wel eens bijten maar echt doorbijten doen ze zelden.


zoogdieren/vleermuizen/nijlroezet.txt · Laatst gewijzigd: 2013/04/08 08:33 door admin
Ga naar Ter Ga naar TerMedia Ga naar MeerZoo Ga naar de TerShop Ga naar de TerBusiness Ga naar Ter Producten Ga naar Ter Ontruiming Ga naar Animalevents Ga naar Animalmarket Ga naar Ter-Link Ga naar Soays.b Ga naar VEZ Ga naar VHM-events Ga naar TerTours Ga naar Animalpedia Ga naar NCVL Ga naar Reemzorg