[Toon broncode] [Oude revisies]
Deze Versie (2013/04/08 08:33) is Goedgekeurd door admin.De Vorige Goedgekeurde Versie (2013/03/29 08:25) is beschikbaar.Diff

Minimumeisen voor de huisvesting van Vleermuizen

Vliegende Hond, Latijnse Naam: Micropteropus pussillus.

Van deze op één na rijkste orde van zoogdieren worden slechts enkele soorten in gevangenschap gehouden. Relevant voor het houden in dierentuinen zijn vliegende honden, vampiervleermuizen en vruchtenetende vleermuizen. De meeste kleine soorten, die insecteneters zijn, worden niet gehouden.

Benodigde ruimte

Met uitzondering van vampiervleermuizen, die ook in kleine nachtdierverblijven gehouden kunnen worden, dient men grotere vliegruimtes na te streven. Voor grote vliegende honden, bijvoorbeeld van familie pteroptus, moet een bodenoppervlak van minstens 20 m2 gepaard gaan met een volume van minimaal 60 m3 aan vliegruimte. Dit betreft dan een groepsgrootte van 15-20 dieren.

Bij kleinere vliegende honden, zoals bijvoorbeeld de nijlroezet, dienen de vliegruimtes niet onder de 10 m2 grondoppervlak en niet onder de 2.5 m hoogte te zijn.

Klimaat

De temperatuur in het verblijf mag niet onder de 18 graden komen. Een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad is voor de meeste soorten noodzakelijk (niet onder de 70%). Voor alle tropische soorten mag de temperatuur niet onder de 21 graden komen.

Inrichting van het verblijf

Er dienen voldoende klimkasten en hangplekken aanwezig te zijn. Het is eveneens belangrijk dat de dieren de beschikking hebben over vrije vliegbanen.

Sociaal gedrag

Bijna alle soorten kunnen in groepen gehouden worden. Bij polygame soorten dienen meer wijfjes dan mannetjes in de kolonie aanwezig te zijn. Het samen houden van verschillende soorten vliegende honden is mogelijk. Ook kan men vliegende honden en vruchtenetende vleermuizen samen houden. Het is eveneens mogelijk vliegende honden in vrije vlucht volières te houden.

Voeding

Vliegende honden en vruchtenetende vleermuizen worden met verschillende soorten fruit gevoed. Vampiervleermuizen krijgen meestal runderbloed.

Vangst en transport

Vleermuizen worden met een net of, als de grootte van de kooi dat toelaat, ook wel met de hand gevangen. Voor het vervoer worden kisten gebruikt waarin de dieren aan de deksel kunnen hangen. Vliegende honden kan men met meerdere tegelijk vervoeren.


zoogdieren/vleermuizen/vliegende_hond.txt · Laatst gewijzigd: 2013/04/08 08:33 door admin
Ga naar Ter Ga naar TerMedia Ga naar MeerZoo Ga naar de TerShop Ga naar de TerBusiness Ga naar Ter Producten Ga naar Ter Ontruiming Ga naar Animalevents Ga naar Animalmarket Ga naar Ter-Link Ga naar Soays.b Ga naar VEZ Ga naar VHM-events Ga naar TerTours Ga naar Animalpedia Ga naar NCVL Ga naar Reemzorg