Geen wettelijke lijst van geschikte huisdieren

Minister Veerman van Landbouw ziet niets in een wettelijke lijst van dieren die geschikt zijn als huisdier. Ook de verkorte versie waar de Tweede Kamer om gevraagd heeft, komt er op advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden niet.
Volgens de raad leidt een dergelijke inkrimping tot een ¨ongenuanceerde lijst¨. Honden zouden bijvoorbeeld onmiddellijk afvallen als geschikt gezelschapsdier. Enkele exemplaren kunnen immers gevaarlijk zijn, waardoor in een verkorte versie de hele soort wordt afgekeurd.

Veerman is tegen wettelijke lijsten van goede of verboden huisdieren. ¨Je kunt niet achter iedere voordeur controleren welke dieren er zijn¨, schrijft de bewindsman woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De huisdierlijsten van de RDA zijn volgens Veerman wel te gebruiken als voorlichtingsmateriaal. Mensen weten dan wat ze met bepaalde dieren in huis halen. Voor dierenspeciaalzaken, fokkerijen en brancheorganisaties kunnen ze tevens van nut zijn om afspraken te maken over certificaten en keurmerken in de sector.

Verscheidene Kamerfracties willen met wettelijke dierenlijsten voorkomen dat Nederlanders gevaarlijke vechthonden of bijvoorbeeld giftige slangen als huisdier houden.
Nederland telt circa 15 miljoen konijnen, andere knaagdieren, katten en honden. Daar komen nog vele vogels, vissen, insecten, reptielen en amfibieën bij.

© 11 mei 2005/de Telegraaf