Honden ziekte uitgebroken?

In onze nieuwsbrieven lieten wij al weten dat er fretjes zijn die vermoedelijk hondenziekte hebben. Over hoeveel fretten het hier daadwerkelijk gaat is de vraag, wie de verkoper van de bewuste fretten is ook niet bekend. Met de vermoedelijke verkoper van deze import fretten hebben wij zelf ook meerdere keren contact opgenomen, deze heeft tot op heden (4-6-2006) niet gereageerd.

Het is logisch dat er bij een dierenarts waar veel mensen met fretten komen, bepaalde ziekten ook vaker voorkomen. Dit betekent nog niet dat er sprake is van een epidemie (voor zover wij het kunnen traceren zijn er 4 gevallen, met grote groepen bijzondere fretten, bekend. Deze mensen fokken ook nog eens.) en dat we ons nu allemaal fobisch moeten gaan gedragen. Wel is het van belang om kritisch te zijn als het gaat om aanschaf van een fret.
Er is niks mis mee om een ¨zielig¨ import exemplaar voor 180 euro te kopen en een goed thuis te bieden mits dit de enige fret is (behalve dan natuurlijk dat je een markt creëert, slechte (medische)verzorging van dieren stimuleert, de handelaar aanzet om nog meer van dit soort exemplaren te importeren omdat jij zo gek bent om een fikse prijs te betalen). Wel is er iets mis met jou als je deze fret klakkeloos bij je andere fretten zet zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Hou fretten die niet gezond ogen of zijn altijd apart (in quarantaine) voor tenminste 22 dagen en ga eerst naar de dierenarts voordat je deze nieuwkomer(s) introduceert bij je andere fretten/dieren. Hou ook je persoonlijke hygiëne in acht. Jij brengt besmettingen als hondenziekte over. Heeft je fret deze ziekte? Dan is het je plicht om ook de dieren van derden te beschermen! Slof dus geen frettendagen en dierenevenementen af en ga niet op bezoek (met of zonder je fretten) bij anderen. Breng ook dergelijke dieren niet onder in een frettenhotel, vakantieopvang of asiel.

Hondenziekte kan je fret niet zomaar oplopen, zeker niet wanneer je hem gewoon thuis hebt (we hebben al een paar jaar terug gewaarschuwd voor het aflopen van alle mogelijke frettendagen en het oplopen van allerhande ziekten! Tegen heel veel ziekten die fretten krijgen bestaan niet eens entingen je bent dus nogmaals gewaarschuwd!). Ook geeft een enting geen 100% garantie dat je dier niet besmet kan raken (al mogen we er wel vanuit gaan dat hij bij besmetting dan tenminste niet zo ziek wordt). Een eenmaal besmette fret enten is meestal niet zinvol (het immuun systeem moet dan harder werken) maar ook niet per definitie schadelijk bij een ten dode opgegeven dier, een deelvaccin kan je fret ook helpen. De eerste sterfgevallen zullen zo'n 7-8 weken na incubatie ontstaan.

Het is moeilijk te zien of een fret hondenziekte heeft. Fretten zijn ook nog eens taaie dieren en vaak valt deze ziekte pas op in het laatste stadium. In het begin oogt het als een verkoudheid/griep. Is je fret broodmager, heeft hij etterende ogen, neus, anus? Hangen er plakken en korsten omheen? Blijf dan niet zitten wachten totdat het vanzelf overgaat en onderneem stappen.

Tot slot is het ook wederom in dit geval zo dat er een ¨prijs¨ betaald moet worden voor het aanschaffen van een ¨bijzondere¨ fret waarvan je de afkomst niet weet en waarop je geen garantie krijgt (de bijgevoegde garantie kaartjes stellen weinig voor, als puntje bij paaltje komt zal de exporteur je géén garantie geven. Ook is de gezondheidsverklaring niet bijgevoegd al staat er op dit kaartje wel aangekruist dat een dierenarts de fret heeft nagekeken). Duurkoop is in dit geval dus zuurkoop!

Het besmettingsgevaar van import fretten hebben we o.a. vorig jaar al meegemaakt, toen ging het om o.a. Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse fretten met ADV (nertsenziekte/besmettelijk parvovirus hiertegen kan niet geënt worden). Deze fretten werden o.a. verkocht door Intratuin (w.o. die in Presikhaaf - Arnhem. Ook zij hebben nooit gereageerd op onze brief over het feit dat zij fretten besmet met het AD virus verkopen).

In de afgelopen jaren hebben wij geleerd dat we kunnen waarschuwen wat wij willen, maar dat in de praktijk de meeste mensen er duidelijk niet van wakker liggen wat voor risico's zij in huis halen met een fret van dubieuze of onbekende afkomst. Een hoog prijskaartje maakt een fret bijzonder en er zijn altijd mensen die juist daarom die bewuste fret moeten hebben.