Zaagsel maakt ook fretten ziek

We zien het nog met regelmaat bij dierenwinkels, maar ook bij mensen thuis: de fretjes zitten op zaagsel. Dat is voor een aantal mensen toch lekker makkelijk ¨schoonmaken¨, daarbij absorbeert het een en de fret heeft iets om in te graven.
Een bodembedekker is echter geen aanrader voor in het frettenverblijf (of ze moeten buiten zitten dan zou je aan beukensnippers of franse boomschors en aarde kunnen denken). De fret kan dit namelijk ook als een groot toilet gaan zien. Gevolg: hij poept en plast overal en van zindelijkheid is geen sprake meer.

De kooi mag dan kaal lijken zo zonder zaagsel of hooi, bij een fret hoort het er beslist niet in. Fretten malen er niet om of ze op een ¨kale¨ bodem zitten dus waarom zou de eigenaar er wel van wakker liggen?

Fretten hebben, net als veel andere diersoorten, ook nog eens last van gevoelige luchtwegen (ook niet zo gek als je steeds met je neus over of vlak boven de bodem loopt). Die luchtwegen worden nog eens extra geïrriteerd door stof, waardoor luchtweginfecties chronisch kunnen worden.
Het probleem met zaagsel en hooi is dat er veel stof tussen zit, de minste of geringste beweging doet al een hoop opwaaien.
Veel mensen moeten zelf al niezen wanneer zij dit uit de verpakking halen.
Een niezende fret is toch al, ook zonder zaagsel in de kooi, geen onbekend verschijnsel.

Behalve dat er stof tussen het zaagsel zit, blijkt zaagsel gemaakt van naaldhout ook Abietinezuur te bevatten. Dit tast o.a. de luchtwegen en lever aan en kan allergische reacties opwekken. (Bij mensen is abietinezuur de veroorzaker van astma.)

Nu is niet al het zaagsel gemaakt van naaldhout en ook de concentratie abietinezuur in het zaagsel is niet altijd hetzelfde. Omdat dit niet te controleren valt geldt ook hiervoor weer: voorkomen is beter dan genezen.

Wat voor de bodembedekker geldt, geldt natuurlijk ook voor de bakvulling. Gebruik geen zaagsel hiervoor en gebruik ook een bakvulling die zo veel mogelijk stofvrij is. Krijg je zelf al een spontane niesbui als je de verpakking openmaakt of de bakvulling in de toiletbak doet? Dan is deze beslist niet geschikt.

Carmen Stephan

Website: www.mustelidae.nl